Afbeelding van WhatsApp op 2024-10-11 om 14.40.03_24544a13

Maak kennis met Jasmijn: jonge vrouwelijke kracht in de wereld van koeltechniek

14 oktober 2024

In een sector die nog steeds grotendeels door mannen wordt gedomineerd, laat Jasmijn zien dat ook vrouwen hun plek kunnen veroveren in de technische wereld. Met haar vastberadenheid en passie voor techniek werkt ze sinds kort als monteur bij Bumaco. We spraken haar over haar carrièrepad, ervaringen in een traditioneel mannelijke sector en haar visie voor de toekomst.

Van vogelhuisje naar techniekprofessional

Jasmijn (20) uit Oudenaarde heeft al van jongs af aan een interesse voor techniek. “Het begon eigenlijk in het zesde leerjaar toen we een vogelhuisje moesten bouwen,” vertelt ze glimlachend. “Dat was het moment waarop ik besefte dat ik graag met mijn handen werkte. Mijn leraren raadden me toen ook aan om iets met techniek te doen, en daar stond ik zelf volledig achter. Stilzitten was nooit mijn sterkste kant.”

Jasmijn koos voor een technische richting in het TSO en ontwikkelde daar haar liefde voor techniek verder. “Ik merkte dat ik ‘zot werd’ als ik te lang aan een bureau zat. Daarom besloot ik verder te studeren aan de hogeschool Vives, waar ik koos voor een opleiding die vooral gericht was op praktische toepassingen: hernieuwbare energiesystemen.” Inmiddels is ze twee weken aan de slag bij Bumaco Nazareth, deel van Bumaco Group.

Sollicitatieproces bij Bumaco: ontspannen en informeel

Het sollicitatieproces bij Bumaco verliep voor Jasmijn anders dan verwacht. “Ik heb mijn stage gelopen bij Berton (ook onderdeel van Bumaco Group), en zo kwam ik in aanraking met Bumaco,” legt ze uit. “Nadat ik bij een paar bedrijven op gesprek was geweest, kwam ik bij Bumaco terecht. Het sollicitatiegesprek daar was verrassend ontspannen en informeel. Ik had me op van alles voorbereid, maar uiteindelijk was het een heel open en aangenaam gesprek met Tom, de manager. De sfeer was helemaal niet geforceerd en ik voelde me meteen op mijn gemak.”

Een vrouw in een mannelijke sector

Als vrouw in de bouwsector is Jasmijn zich bewust van de uitdagingen en vooroordelen die daarmee gepaard gaan. “De bouw is inderdaad nog steeds een sector waarin vooral mannen werken. Toch wil ik graag andere vrouwen stimuleren om ook voor een carrière in de bouw te kiezen. Er heerst nog altijd een stereotype dat de bouwsector enkel voor mannen is, maar dat verandert gelukkig steeds meer.”

Vooroordelen zijn er echter nog wel, merkt Jasmijn op. “In mijn hoofd zit toch vaak de gedachte dat ik mezelf extra moet bewijzen. Niet per se omdat anderen dat van me verwachten, maar omdat ik wil laten zien dat ik als vrouw net zo goed mijn mannetje kan staan. Toch heb ik het gevoel dat ik niet echt barrières heb moeten doorbreken.”

De reacties van klanten en collega’s zijn overwegend positief, al is er vaak sprake van verrassing. “Klanten zijn meestal verbaasd als ze mij zien aankomen. Een vrouwelijke monteur zien ze nu eenmaal niet elke dag. Maar die verbazing is nooit negatief. Collega’s zijn soms wat afwachtend, maar zodra ze zien hoe ik mijn werk doe, zijn ze positief. Tot nu toe heb ik gelukkig nog geen negatieve ervaringen gehad.”

Toekomst en ambities

Jasmijn is nog maar net begonnen bij Bumaco, maar heeft al een duidelijke visie voor de toekomst. “Op dit moment ben ik heel tevreden met mijn werk als monteur. Ik wil de komende jaren graag nog zoveel mogelijk leren over het vak. Uiteindelijk zou ik wel willen groeien naar een andere rol, bijvoorbeeld werfleider of projectleider. Maar eerst wil ik alle kneepjes van het vak onder de knie hebben.”

Een boodschap voor jonge meisjes: ‘Gewoon doen!’

Tot slot heeft Jasmijn nog een belangrijke boodschap voor jonge meisjes die overwegen om de technische kant op te gaan, maar misschien twijfelen. “Mijn raad is simpel: probeer het! Er zijn zoveel mooie kansen in de techniek, en ik ben ervan overtuigd dat iedereen zijn of haar weg kan vinden. Dus gewoon doen, zeker doen!”

Met haar passie voor techniek en ambitie om verder te groeien, is Jasmijn een inspirerend voorbeeld voor zowel vrouwen als mannen in de sector. Ze bewijst dat de bouw- en technische sector er niet alleen voor mannen is en dat met doorzettingsvermogen en toewijding alles mogelijk is.